Toggle Navigation

 

Svinjetina u paradajzu sa pireom od mirođije

Mirođija je aromatična biljka čiji se listovi i plodovi često koriste kao začin u kulinarstvu. Sitno seckani listići se dobro slažu jogurtom, kiselom pavlakom ili kremastim sirevima. Sos od mirođije se obično poslužuje uz bareno meso i krompire.

Priprema

Iseći crni i beli luk, staviti u lonac i dodati kockice mesa.

Preliti uljem, uključiti funkciju HEAT NO COVER i kratko propržiti sastojke.

Zatim preliti sa malo vode, poklopiti, uključiti funkciju MEAT na 25 minuta.

Nakon isteka vremena, otklopiti, naliti sa paradajz sokom, začiniti i još malo prokuvati na HEAT NO COVER funkciji.

Krompir skuvati ocediti od vode, izmiksati, dodati puter i mirođiju.

Servirati pire sa svinjetinom u paradajzu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 470 g

Energetska vrednost porcije - 540 kcal

Natrijum - 1093 mg

Masti - 30 g

Masti (%) - 49 %

Zasićene masti - 11 g

Holesterol - 125 mg

Belančevine - 42 g

Belančevine (%) - 30 %

Ugljeni hidrati - 29 g

Ugljeni hidrati (%) - 21 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 235 g

Energetska vrednost porcije - 270 kcal

Natrijum - 546.5 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 24.5 %

Zasićene masti - 5.5 g

Holesterol - 62.5 mg

Belančevine - 21 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 14.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 10.5 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 800 g svinjskog buta
    • 150 g crnog luka
    • 2 cena belog luka
    • 250 ml soka od paradajza
    • 600 g krompira
    • 2 kašike ulja
    • 30 g putera
    • mirodija
    • so
    • biber