Toggle Navigation

 

Teletina sa kikiriki povrćem

Teleće meso je meso govečeta starosti od 3 nedelje do 6 meseci. Sveža, kvalitetna teletina se prepoznaje po svetloružičastoj boji mesa i nežnoj građi, pri čemu je masno tkivo krem bele ili bele boje i čvrste konzistencije. Ne preporučuje se zamrzavanje teletine jer je odmrznuto meso lošijeg kvaliteta. 

Priprema

Priprema: Patlidžan, tikvice i šargarepu iseći na žilijen, staviti u zagrejan i nauljen tiganj i lagano dinstati par minuta. Dodati kikiriki, začiniti i promešati. Teletinu iseći na manje komade, začiniti, kratko zapeći na zagrejanom ulju, preliti bujonom i kuvati dok tečnost ne ispari. Preliti pavlakom za kuvanje, dodati marinirani ren, promešati i kuvati dok ne proključa. Servirati teletinu sa povrćem i kikirikijem i poslužiti toplo.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 400 g

Energetska vrednost porcije - 580 kcal

Natrijum - 445 mg

Masti - 43 g

Masti (%) - 66 %

Zasićene masti - 15 g

Holesterol - 106 mg

Belančevine - 33 g

Belančevine (%) - 23 %

Ugljeni hidrati - 17 g

Ugljeni hidrati (%) - 11 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 290 kcal

Natrijum - 222.5 mg

Masti - 21.5 g

Masti (%) - 33 %

Zasićene masti - 7.5 g

Holesterol - 53 mg

Belančevine - 16.5 g

Belančevine (%) - 11.5 %

Ugljeni hidrati - 8.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 5.5 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Sastojci

    • 600 g teletine
    • 2 kašike ulja
    • 30 g mariniranog rena
    • 120 ml bujona
    • 150 ml pavlake za kuvanje
    • 250 g tikvica
    • 100 g šargarepe
    • 80 g kikirikija
    • biber
    • 250 g plavog patlidžana
    • so,