Toggle Navigation

 

Tikvice

Zbog svoje nežne građe, tikvice su veoma osetljivo i lako kvarljivo povrće. Čuvajte ih neoprane u plastičnim vrećicama u frižideru, ali ne duže od sedam dana. I najmanja oštećenja sjajne kože, veoma brzo dovode do propadanja i kvarenja. Lako se zamrzavaju, uz prethodno kratko blanširanje. 

Priprema

U ekspres lonac staviti isečenu piletinu, povrće, preliti uljem, sokom od paradajza, začiniti i poklopiti. Uključiti funkciju MEAT i kuvati 15 minuta. Nakon isteka vremena kuvanja aparat će zapištati i tad okrenete sigurnosni ventil na suprotnu stranu. Para će istog momenta početi da izlazi napolje i kad prestane može da skine poklopac sa aparata. Ili ostavite da se aparat skroz ohladi i tad će automatski moći da se skine poklopac. Servirati jelo i posuti seckanom mirođijom. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 380 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Natrijum - 500 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 31 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 87 mg

Belančevine - 37 g

Belančevine (%) - 54 %

Ugljeni hidrati - 11 g

Ugljeni hidrati (%) - 15 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 190 g

Energetska vrednost porcije - 140 kcal

Natrijum - 250 mg

Masti - 4.5 g

Masti (%) - 15.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 43.5 mg

Belančevine - 18.5 g

Belančevine (%) - 27 %

Ugljeni hidrati - 5.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 7.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g pilećeg belog mesa
    • 400 g tikvica
    • 150 g crnog luka
    • 150 g čeri paradajza
    • 150 ml paradajz soka
    • 2 cena belog luka
    • 2 kašike ulja
    • so
    • biber
    • mirodija