Toggle Navigation

 

Biftek sa svežim povrćem u sosu od šafrana

Šafran kao začin je poznat još od davnina. Koristio se još u Mesopotamiji pre 5000 godina, a spominjan je i u Bibliji. Šafran je simbol mudrosti i bogatstva, kako materijalnog tako i duhovnog. Naziv je dobio po persijskoj reči "za'faran", što u prevodu znači "budi žut". To je najskuplji začin na svetu.

Priprema

Biftek začiniti i peći u gril tiganju.

Papriku iseći na žilijen, a šargarepu na listiće.

Zagrejati pavlaku, dodati šafran, so i biber i ostaviti da proključa.

Na pirinač staviti biftek sa jedne strane, a sa druge strane iseckano povrće na listu salate.

Preliti sosom od šafrana.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 370 g

Energetska vrednost porcije - 460 kcal

Belančevine - 34 g

Belančevine (%) - 30 %

Masti - 26 g

Masti (%) - 51 %

Zasićene masti - 12 g

Holesterol - 86 mg

Ugljeni hidrati - 22 g

Ugljeni hidrati (%) - 19 %

Natrijum - 339 mg

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 185 g

Energetska vrednost porcije - 230 kcal

Belančevine - 17 g

Belančevine (%) - 15 %

Masti - 13 g

Masti (%) - 25.5 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 43 mg

Ugljeni hidrati - 11 g

Ugljeni hidrati (%) - 9.5 %

Natrijum - 169.5 mg

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g bifteka
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 150 g barenog integralnog pirinča
    • 200 g šargarepe
    • 200 g crvene paprike
    • 100 g stabljike celera
    • 250 ml pavlake za kuvanje
    • šafrana u prahu
    • so,
    • biber
    • 400 g reckave zelene salate