Toggle Navigation

 

Ćuretina sa graškom u začinskom sosu

Grašak je u Europu stigao početkom srednjeg veka, sa Istoka, u vreme velikih seoba naroda. Evropljani su u 17. veku veoma rado pripremali jela od graška.

Priprema

Na delu zagrejanog ulja ispeći začinjenu ćuretinu.

Na preostalo ulje i puter staviti brašno i propržiti.

Dodati iseckanu mirođiju, naliti mleko, začiniti i kuvati sos dok se ne zgusne.

Grašak obariti aldente i servirati sa ćuretinom i sosom od mirođije. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 380 g

Energetska vrednost porcije - 460 kcal

Belančevine - 45 g

Belančevine (%) - 39 %

Masti - 22 g

Masti (%) - 44 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 109 mg

Ugljeni hidrati - 19 g

Ugljeni hidrati (%) - 17 %

Natrijum - 450 mg

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 190 g

Energetska vrednost porcije - 230 kcal

Belančevine - 22.5 g

Belančevine (%) - 19.5 %

Masti - 11 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 54.5 mg

Ugljeni hidrati - 9.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 8.5 %

Natrijum - 225 mg

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g ćurećeg belog mesa
    • 600 g graška
    • 15 g putera
    • 15 g maslinovog ulja
    • 1 kašika brašna
    • mirođija
    • 250 ml mleka
    • so,
    • biber