Toggle Navigation

 

File sa mariniranim gljivama

Svinjski file je najkvalitetniji deo svinjskog mesa. Zbog izvanrednog kvaliteta pripada mesu van kategorije. Od filea se spremaju brojni specijaliteti: rolovano carsko meso, medaljoni od filea, dimljeni file na žaru, vešalice, „Karađorđeva šnicla“ i druga brojna nacionalna i inernacionalna jela.

Priprema

Svinjski file u komadu začiniti i peći na zagrejanom ulju oko 2-3 minuta sa svake strane.

Izvaditi file iz tiganja, a na istoj masnoći kratko prepeći marinirane gljive, preliti pavlakom za kuvanje i kuvati dok ne proključa.

Servirati bareni pirinač i isečen file, preliti sosom od gljiva i poslužiti toplo.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 350 g

Energetska vrednost porcije - 550 kcal

Natrijum - 429 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 32 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 97 mg

Belančevine - 47 g

Belančevine (%) - 32 %

Ugljeni hidrati - 47 g

Ugljeni hidrati (%) - 36 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 175 g

Energetska vrednost porcije - 275 kcal

Natrijum - 214.5 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 48.5 mg

Belančevine - 23.5 g

Belančevine (%) - 16 %

Ugljeni hidrati - 23.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 18 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g svinjskog filea
    • 2 kašike ulja
    • 100 g mariniranih gljiva
    • so
    • biber
    • 400 g barenog pirinča
    • 250 ml pavlake za kuvanje