Toggle Navigation

 

Iverak (halibut) sa povrćem

Halibut (iverak, list) je izuzetno cenjena pljosnata riba nastanjena u Severnom Pacifiku i Severnoatlantskom okeanu. Ime joj je izvedeno iz reči holy (sveto) i butt (pljosnata riba). Naraste u proseku do 1 metra i težine do 13 kilograma, mada je nedavno kod obala Norveške uhvaćen primerak dužine 2,5 metra i težine 245 kilograma. Hrani se ljuskarima i organizmima koji žive na dnu okeana s obzirom da živi na dubini od nekoliko metara pa sve do stotine metara u dubinu. Halibut se odlikuje veoma malim sadržajem masnoće, meso ima finu teksturu, čistog je i punog ukusa zbog čega ga ne treba puno začinjavati kao ni termički dugo obrađivati. Najčešće se jede kuvan, pečen u dubokom ulju ili na žaru uz dodatak od povrća. Može se jesti i svež. U poslednje vreme halibut je skoro iskorenjen, zbog čega dostiže astronomsku cenu, pa će biti proglašen ugroženom ribljom vrstom.

Plativoo
Priprema

Filete iverka (halibuta) iseći na manje komade.

Rukolu, pesto sos i sitno iseckanu crvenu papriku izmešati, staviti preko ribe, preklopiti drugim komadom ribe, upakovati u alu-foliju i staviti u tepsiju. Peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko 20 minuta.

Bareni krompir izmrviti rukom (na krupnije komade) i izgrilovati na preostalom ulju. Dodati i čeri paradajz isečen na polovine.

Gotovu ribu izvaditi iz folije i servirati uz prilog od grilovanog povrća.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 420 g

Energetska vrednost porcije - 330 kcal

Natrijum - 338 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 44 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 81 mg

Belančevine - 24 g

Belančevine (%) - 28 %

Ugljeni hidrati - 24 g

Ugljeni hidrati (%) - 28 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 210 g

Energetska vrednost porcije - 165 kcal

Natrijum - 169 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 40.5 mg

Belančevine - 12 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 12 g

Ugljeni hidrati (%) - 14 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g ribe iverak (halibut)
    • 20 g rukole
    • 1 kašika pesto sosa
    • 100 g crvene paprike
    • 400 g barenog krompira
    • 300 g čeri paradajza
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • biber
    • so,