Toggle Navigation

 

Kaserola sa dimljenim tolstolobikom

Majčina dušica (timijan) je začinska biljka koja potiče iz Sredozemlja. U kulinarstvu se koristi kao začin za supe, sosove, nadeve, marinade, povrće, testeninu, marmelade i svež sir. Nezamenljiva je za meso peradi i divljači. Majčina dušica je najvažniji sastojak provansalskih začinnskih mešavina.

Plativoo
Priprema

Tolstolobik kratko propržiti na delu ulja i otkostiti. Na preostalom ulju propržiti iseckan crni i beli luk. Dodati listiće šampinjona i dinstati dok tečnost ne ispari. Dodati ribu i testeninu, promešati i rasporediti masu u đuveč tepsiju. Brašno upržiti na margarinu, uliti bujon i pavlaku, dodati iseckane začine i kuvati dok se ne zgusne. Preliti sosom masu u đuveču i posuti parmezanom. Zapeći jelo u rerni na 200*C, izvaditi, ohladiti, iseći i servirati.  

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 330 g

Energetska vrednost porcije - 500 kcal

Natrijum - 353 mg

Masti - 26 g

Masti (%) - 47 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 73 mg

Belančevine - 28 g

Belančevine (%) - 22 %

Ugljeni hidrati - 39 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 165 g

Energetska vrednost porcije - 250 kcal

Natrijum - 176.5 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 23.5 %

Zasićene masti - 4.5 g

Holesterol - 36.5 mg

Belančevine - 14 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 19.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 15.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

6

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g fileta šarana (kotleta)
    • 600 g barene testenine
    • 1 glavica crnog luka
    • 300 g šampinjona
    • 2 cena belog luka
    • 50 ml maslinovog ulja
    • so
    • biber
    • zrna slačice
    • 300 ml bujona
    • 200 ml biljne pavlake
    • 2 kašike brašna
    • 40 g margarina
    • 50 g parmezana