Toggle Navigation

 

Kaserola sa junetinom i slaninom

Vitamin karotin je različito iskoristljiv u zavisnosti od načina pripreme šargarepe: iz sirove neribane iskoristi se 2 odsto, iz kuvane 18, a sirove ribane čak 82 procenta. Ribana šargarepa je zato odličan izvor vitamina A i drugih vitamina, pre svega, vitamina grupe B.

Plativoo
Priprema

Juneće meso iseći na kockice i kratko propržiti na ulju. Slaninu, šargarepu i luk iseći na kockice, dodati u meso i još malo dinstati. Začiniti, dodati iseckan beli luk i brašno. Promešati i staviti masu u nauljen đuveč. Posebno umutiti bujon i vino, preliti meso i povrće i staviti u rernu da se ispeče na 200*C. Kad porumeni jelo, izvaditi iz rerne, ohladiti, iseći i servirati na tanjir. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 380 g

Energetska vrednost porcije - 400 kcal

Natrijum - 1007 mg

Masti - 21 g

Masti (%) - 47 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 94 mg

Belančevine - 27 g

Belančevine (%) - 27 %

Ugljeni hidrati - 13 g

Ugljeni hidrati (%) - 26 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 190 g

Energetska vrednost porcije - 200 kcal

Natrijum - 503.5 mg

Masti - 10.5 g

Masti (%) - 23.5 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 47 mg

Belančevine - 13.5 g

Belančevine (%) - 13.5 %

Ugljeni hidrati - 6.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 13 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

6

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g junećeg mesa
    • 150 g dimljene slanine
    • 2 junećeg bujona
    • 400 g zelena prehrambena boja
    • 1 glavica crnog luka
    • 2 cena belog luka
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 2 kašike brašna
    • 400 ml crnog vina
    • 400 ml seckanog pistaća
    • so
    • biber