Toggle Navigation

 

Kranč pileća kaserola

Istorija celera je duga i zanimljiva. U doba Homera korišćen je kao lek, bio je i simbol lepote i veselja. Ubrzo zatim postao je pogrebno cveće i značio je samo suze i žalost. Kasnije je u Rimu, uz lovorov list, uzdignut kao simbol pobede i pobedničkog slavlja, kada se prvi put pojavio i kao začin. Upotreba celera kao namirnice započela je tek u srednjem veku.

 

Plativoo
Priprema

Celer i luk iseći na kolutove, a meso na kockice. Staviti meso i povrće u činiju, dodati pirinač, začiniti, promešati i rasporediti smesu u đuveč tepsiju. Na puteru propržiti brašno, uliti mleko i biljnu pavlaku i skuvati sos. Kornifleks posuti po mesu i povrću, preliti sosom i staviti u rernu da se zapeče na 200*C. Gotovo jelo ohladiti, iseći i servirati na tanjir.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 345 g

Energetska vrednost porcije - 410 kcal

Natrijum - 398 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 32 %

Zasićene masti - 8 g

Belančevine - 29 g

Belančevine (%) - 29 %

Ugljeni hidrati - 39 g

Ugljeni hidrati (%) - 39 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 172.5 g

Energetska vrednost porcije - 205 kcal

Natrijum - 199 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 4 g

Belančevine - 14.5 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Ugljeni hidrati - 19.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 19.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

6

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g kuvanog pilećeg mesa
    • 400 g barenog integralnog pirinča
    • 1 dimljenog tolstolobika
    • 1 glavica crnog luka
    • 4 barena jajeta
    • 40 g putera
    • 3 kašike brašna
    • 250 ml mleka
    • 200 ml neutralne pavlake za kuvanje
    • so
    • beli biber
    • 50 g svež bosiljak