Toggle Navigation

 

Kiseli kupus sa pirinčom i suvim rebarcima

Jedna od karakteristika srpske kuhinje je i dugotrajno ukrčkavanje jela. Međutim, iako većina recepata naših baka to nalaže, kupus zapravo ne bi trebalo kuvati duže od petnaestak minuta, jer se na taj način čuva njegov hranljivi sastav.

Plativoo
Priprema

Suva rebarca staviti u ključalu vodu, kuvati 20 minuta a zatim ih izvaditi iz šerpe i ocediti. Na ulju propržiti usitnjen crni luk, dodati beli luk i kiseli kupus iseckan na rezance. Propržiti i po potrebi naliti vodom. Kada kupus dobije zlatno žutu boju, dodati pirinač i malo vode. Kuvati 10-ak minuta. Rebra iseći na manje komade. U tepsiju staviti pripremljen kiseli kupus sa pirinčem, dodati rebra i zapeći 20-ak minuta u zagrejanoj rerni na 180*C. Uz ručak poslužiti raženi hleb.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 465 g

Energetska vrednost porcije - 560 kcal

Natrijum - 1460 mg

Masti - 29 g

Masti (%) - 48 %

Zasićene masti - 10 g

Holesterol - 78 mg

Belančevine - 22 g

Belančevine (%) - 16 %

Ugljeni hidrati - 50 g

Ugljeni hidrati (%) - 36 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 232.5 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Natrijum - 730 mg

Masti - 14.5 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 39 mg

Belančevine - 11 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 25 g

Ugljeni hidrati (%) - 18 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 1 kg kiselog kupusa
    • 150 g pirinča
    • 2 kašike ulja
    • 200 g crnog luka
    • 3 cena belog luka
    • biber
    • dodatak jelu
    • 600 g suvih svinjskih rebara
    • 300 g raženog hleba