Toggle Navigation

 

Kolenica sa kineskim kupusom i keljom

Kineski kupus, često povrće u Aziji, sve se češće konzumira i kod nas. Ima glavicu duguljastog oblika, veoma je hranljiv i lako probavljiv. Nema intenzivan miris prilikom kuvanja a i ukus mu je blaži od ukusa kupusa koji se tradicionalno uzgaja na ovim prostorima.

Plativoo
Priprema

Kolenicu staviti da se kuva oko sat vremena. Iseckan crni luk dinstati na zagrejanom ulju, dodati šargarepu isečenu na sitne komade i beli luk. Dodati prethodno obaren i isečen kineski kupus i kelj. Doliti u povrće vodu i kratko prodinstati. Pred kraj kuvanja dodati gustin razmućen sa malo vode i kuvati 2-3 minuta. Kolenicu izvaditi iz vode, prohladiti i iseći na manje komade. Servirati povrće sa kolenicom na tanjir i poslužiti uz ražani hleb.
Iako sadrži znatnu količinu dijetnih vlakana, ovaj obrok izuzetno bogat, kako ukupnim, tako i zasićenim masnoćama i natrijumom, nije pogodan za osobe sa visokim krvnim pritiskom, šećernom bolešću ili povišenim vrednostima masnoća u krvi.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 405 g

Energetska vrednost porcije - 560 kcal

Natrijum - 2040 mg

Masti - 30 g

Masti (%) - 48 %

Zasićene masti - 10 g

Holesterol - 134 mg

Belančevine - 34 g

Belančevine (%) - 24 %

Ugljeni hidrati - 41 g

Ugljeni hidrati (%) - 28 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 202.5 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Natrijum - 1020 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 67 mg

Belančevine - 17 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 20.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 14 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 1 suva kolenica
    • 1 glavica obarenog kineskog kupusa
    • 200 g šargarepe
    • 100 g crnog luka
    • 2 cena belog luka
    • so
    • biber
    • 2 kašike gustina
    • 2 kašike ulja
    • 300 g ražanog hleba