Toggle Navigation

 

Ljuta brazilska salsa

Ljute papričice od kojih se pravi tabasco sos bogate su vitaminom C i vitaminom A (beta-karotinom). Semenke i membrane ljutih paprika sadrže fitohemikaliju, alkaloid kapsaicin koja dodaje „vatru“ svakom jelu u kom se nađe. Budite oprezni sa količinom sosa, pogotovo ukoliko niste navikli na ljutu hranu.

Priprema

Goveđe šnicle dobro istanjiti tučkom za meso, posoliti, pobiberiti, ispeći sa obe strane, naliti sa malo vode i dinstati 15 minuta. Crni i beli luk, paradajz pelat, tabasko sos, peršun i maslinovo ulje staviti u blender, usitniti i dodati u tiganj sa mesom. Nastaviti sa dinstanjem još par minuta. Na tanjir servirati grašak, pa preko staviti šniclu i sve preliti sosom u kom se meso kuvalo. Ljutu brazilsku salsu ukrasiti klipčićima kukuruza i čeri paradajzom. Po želji, uz jelo servirati i krišku crnog hleba.
Uobičajeno je mišljenje da ljute papričice treba oprezno upotrebljavati u slučaju želudačnih i crevnih bolesti, mada novije studije pokazuju da ljute papričice mogu čak i prevenirati ove bolesti tako što kapsaicin stimuliše lučenje zaštitne sluzi u želucu.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 445 g

Energetska vrednost porcije - 610 kcal

Natrijum - 1000 mg

Masti - 19 g

Masti (%) - 28 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 120 mg

Belančevine - 51 g

Belančevine (%) - 34 %

Ugljeni hidrati - 57 g

Ugljeni hidrati (%) - 38 %

Vlakna - 15 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 222.5 g

Energetska vrednost porcije - 305 kcal

Natrijum - 500 mg

Masti - 9.5 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 60 mg

Belančevine - 25.5 g

Belančevine (%) - 17 %

Ugljeni hidrati - 28.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 19 %

Vlakna - 7.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 4 govede šnicle - 600 g
    • so
    • 2 kašike ulja
    • 1 glavica crnog luka
    • 2 cena belog luka
    • 200 g paradajz pelata
    • tabasco sos
    • peršun
    • biber
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 600 g kuvanog graška
    • 400 g crnog hleba