Toggle Navigation

 

Pileći bataci na grčki način

Osobe koje redovno koriste maslinovo ulje, naročito kada ga upotrebljavaju umesto drugih vrsta masnoća, ređe boluju od srčanih bolesti, ateroskleroze, šećerne bolesti, karcinoma debelog creva, ili astme.

Priprema

Pileće batake staviti u vatrostalnu posudu i preliti marinadom napravljenom od limunovog soka, belog luka, maslinovog ulja, začina i začinskog bilja. Staviti u rernu da se peče na 200°C oko 30 minuta. Tada izvaditi piletinu i na nju izrendati feta sir, dodati masline i vratiti da se zapeče još 10 minuta. Gotove batake poslužiti uz bareni krompir i kriške paradajza. Servirati i krišku integralnog hleba.

Ukus marinade najviše zavisi od vrste mesa. Marinadu je najbolje napraviti sa maslinovim uljem, a umesto seckanog treba upotrebiti zdrobljeni beli luk. Umesto običnog limuna, probajte limetu – izvrsna je za marinade.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 470 g

Energetska vrednost porcije - 630 kcal

Natrijum - 1055 mg

Masti - 25 g

Masti (%) - 36 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 155 mg

Belančevine - 46 g

Belančevine (%) - 29 %

Ugljeni hidrati - 55 g

Ugljeni hidrati (%) - 35 %

Vlakna - 11 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 235 g

Energetska vrednost porcije - 315 kcal

Natrijum - 527.5 mg

Masti - 12.5 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 4.5 g

Holesterol - 77.5 mg

Belančevine - 23 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Ugljeni hidrati - 27.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 17.5 %

Vlakna - 5.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 800 g pilećih bataka
    • sok od limuna\n
    • 2 kašike ulja
    • bosiljak
    • menta (nana)
    • so
    • biber
    • 2 cena belog luka
    • 150 g feta sira
    • crne masline
    • 400 g barenog krompira
    • 600 g paradajza
    • 200 g integralnog hleba