Toggle Navigation

 

Piletina sa sosom od smrčaka

Smrčak spada u red najukusnijih šumskih gljiva. Raste od marta do maja u listopadnim šumama, parkovima, na obalama reka i u šikarama. Ova gljiva je iznutra šuplja, klobuk joj je žućkaste ili svetlosmeđe boje, okruglasto jajolikog oblika, prekriven nepravilnim udubljenjima. Peteljka gljive je bela a sa starošću postaje žućkasta. Meso je mekano, veoma prijatnog mirisa i ukusa.

Priprema

Krompir iseći na kriške i poređati u pripremljenu tepsiju. Dodati začinjenu piletinu i ispeći u zagrejanoj rerni na 220*C, oko 25 minuta. Na ulju propržiti sitno iseckan crni i beli luk i dodati krupno isečene smrčke. Dinstati 5 minuta, posoliti, pobiberiti i preliti belim vinom. Kuvati dok alkohol ne ispari, oko 2 minute. Pečeni krompir i piletinu servirati na tanjir i preliti sosom od smrčaka. Piletinu sa sosom od smrčaka posuti parmezanom i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 500 g

Energetska vrednost porcije - 540 kcal

Natrijum - 492 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 34 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 98 mg

Belančevine - 46 g

Belančevine (%) - 34 %

Ugljeni hidrati - 31 g

Ugljeni hidrati (%) - 32 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 250 g

Energetska vrednost porcije - 270 kcal

Natrijum - 246 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 49 mg

Belančevine - 23 g

Belančevine (%) - 17 %

Ugljeni hidrati - 15.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 16 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 4 kašike ulja
    • 3 cena belog luka
    • 150 g crnog luka
    • 500 g smrčka
    • so
    • biber
    • 250 ml suvog belog vina
    • 50 g parmezana
    • 600 g krompira
    • 600 g pilećeg belog mesa