Toggle Navigation

 

Pohovana sarma

Seme i ulje lana koje se dobija njegovim hladnim ceđenjem su prava dragocenost. Semenke i ulje se lako upotrebljavaju, smeju svi da ih koriste, jeftini su, neverovatno su korisni i i veoma zdravi.

Plativoo
Priprema

U šerpu staviti kupus, naliti bujon i kuvati na tihoj vatri dok listovi kupusa ne počnu da se odvajaju. Kupus izvaditi, ocediti, razdvojiti listove i iseći korenje sa lista.

U šerpi prodinstati iseckan crni luk na ulju. Dodati iseckan beli luk i mleveno meso i kratko propržiti. Skloniti sa grejnog tela, dodati jaje, začine, seckan peršun, prezlu i pirinač. Promešati i smesom puniti listove kupusa i uvijati u sarme.

Svaku sarmu panirati u brašnu, jajetu i mešavini prezle i lana.

Sarme zatim ispržiti u zagrejanom ulju i ređati na papirne ubruse.

Servirati sarme na tanjir uz prilog od kisele pavlake.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 400 g

Energetska vrednost porcije - 790 kcal

Belančevine - 42 g

Belančevine (%) - 21 %

Masti - 39 g

Masti (%) - 44 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 262 mg

Ugljeni hidrati - 68 g

Ugljeni hidrati (%) - 35 %

Natrijum - 862 mg

Vlakna - 10 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 395 kcal

Belančevine - 21 g

Belančevine (%) - 10.5 %

Masti - 19.5 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 131 mg

Ugljeni hidrati - 34 g

Ugljeni hidrati (%) - 17.5 %

Natrijum - 431 mg

Vlakna - 5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Ostali sastojci:
    • 1 glavica kupusa
    • 1 l bujona
  • Nadev:
    • 500 g mlevenog mešanog mesa
    • 100 g crnog luka
    • 200 g barenog pirinča
    • 1 čen belog luka
    • 2 kašike ulja
    • 1 jaje
    • 30 g prezle
    • so,
    • biber
    • peršunov list
  • Za paniranje:
    • 50 g brašna
    • 2 jaja
    • 100 g prezle
    • 50 g lana
    • ulje za prženje