Toggle Navigation

 

Rebra u slatkoj marinadi

Bundevino ulje se proizvodi na niskim temperaturama. Nakon berbe, semenke se operu, osuše i uskladište. Prilikom prerade semenke se na nekoliko minuta lagano proprže, jer se iz sveže semenke ne može dobiti ulje. Zatim se gnječenjem toplih semenki pod visokim pritiskom dobija ulje, takozvano hladno ceđenje. Tim postupkom se ne menja priroda esencijalnih masnih kiselina i samim tim zadržava visok kvalitet ulja.

Priprema

Rebra iseći na manje komade.

Pripremiti marinadu od meda, ulja, senfa, soka od ananasa, soli, bibera i tabasko sosa. Staviti rebra u marinadu i ostaviti da odstoje nekoliko sati.

Nakon toga ih staviti u tepsiju i ispeći u rerni zagrejanoj na 180*C, oko 40-ak minuta.

Pred kraj pečenja dodati šargarepu i vratiti u rernu da se zapeče. Servirati rebra i šargarepu na tanjir i poslužiti uz raženi hleb.

 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 360 g

Energetska vrednost porcije - 580 kcal

Belančevine - 33 g

Belančevine (%) - 23 %

Masti - 23 g

Masti (%) - 36 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 77 mg

Ugljeni hidrati - 52 g

Ugljeni hidrati (%) - 41 %

Natrijum - 410 mg

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 180 g

Energetska vrednost porcije - 290 kcal

Belančevine - 16.5 g

Belančevine (%) - 11.5 %

Masti - 11.5 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 38.5 mg

Ugljeni hidrati - 26 g

Ugljeni hidrati (%) - 20.5 %

Natrijum - 205 mg

Vlakna - 3 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

110 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 800 g dimljenih svinjskih rebara
    • 300 ml soka od ananasa
    • 80 meda
    • 30 g senfa
    • tabasco sosa
    • 3 kašike bundevinog ulja
    • so,
    • biber
    • 600 g šargarepe
    • 300 g raženog hleba