Toggle Navigation

 

Tortelini sa paprikama i pečurkama

Još nikom nije uspelo da razvrsta i napravi popis svih vrsta italijanskog punjenog testa. Tortelini su originalni specijalitet pokrajine Emilija, tačnije, tipično bolonjsko jelo. Najbolji su kada su kuvani u mesnoj supi, ali su izvrsni i suvi, preliveni ragu sosom ili jednostavnim prelivom od povrća.

Priprema

Na blago zagrejanom ulju prodinstati sitno isečene paprike pa kad omekšaju dodati pečurke. Kad je povrće gotovo, naliti ga sokom od paradajza, začiniti i dodati skuvane torteline. Dobro promešati, pa sipati u dublje tanjire, posuti parmezanom i poslužiti .
Nadev za torteline i druga punjena testa može biti pripremljen na gurmanski način, od mesa, iznutrica i jaja koja služe za povezivanje. Međutim, izvrsna zamena kaloričnim i masnim punjenjima može biti i nadev od zelenog lisnatog povrća i svežeg nemasnog sira ili ribe.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 430 g

Energetska vrednost porcije - 430 kcal

Natrijum - 1200 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 32 mg

Belančevine - 21 g

Belančevine (%) - 17 %

Ugljeni hidrati - 65 g

Ugljeni hidrati (%) - 54 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 215 g

Energetska vrednost porcije - 215 kcal

Natrijum - 600 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 14.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 16 mg

Belančevine - 10.5 g

Belančevine (%) - 8.5 %

Ugljeni hidrati - 32.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 27 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 400 g tortelina
    • 300 g sveže paprike babure
    • 300 g pečuraka
    • 2 supene kašike ulja
    • 300 ml soka od paradajza
    • peršun
    • so
    • biber
    • 40 g parmezana
Ključne reči:
torteline paprika pecurke parmezan