Toggle Navigation

 

Pirinač u hlebu

Danas je pirinač nezaobilazna žitarica u mnogim jelima, naročito u azijskim kuhinjama. Dodaje se u supe, čorbe, salate kao i prilog u mnogim jelima. Ukoliko nemate krompir pirinač je izvstan kao zamena za prilog.

Plativoo
Priprema

U pekač sipati redom: vodu, sok od limuna, jaje, rastopljen puter, so, šećer, mleko u prahu, bareni pirinač, brašno i kvasac.

Uključiti  pekač na odgovarajuću operaciju za pečenje koje treba da traje minimum tri sata, da bi testo bilo umešeno, udvostručeno i ispečeno.

Gotov hleb malo prohladiti, izvaditi i poslužiti tokom dana uz bilo koji obrok.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 250 kcal

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 13 %

Masti - 3 g

Masti (%) - 10 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 26 mg

Ugljeni hidrati - 47 g

Ugljeni hidrati (%) - 77 %

Natrijum - 121 mg

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 125 kcal

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Masti - 1.5 g

Masti (%) - 5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 13 mg

Ugljeni hidrati - 23.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 38.5 %

Natrijum - 60.5 mg

Vlakna - 1 g

Vreme pripreme

180 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g pšeničnog brašna
    • 1 kesica suvog kvasca
    • so,
    • šećer
    • 2 kašike mleka u prahu
    • 20 g putera
    • 180 g barenog pirinča
    • 180 ml vode
    • 1 jaje
    • 1 kašičica soka od limuna