Toggle Navigation

 

Sibirske loptice

Topli pozdrav iz hladnog Sibira.

Plativoo
Priprema

Umesiti tvrđe testo od brašna, jaja i žumanca uz dolivanje vode. Mesiti dok masa ne postane glatka i sve dok se ne počne lepiti za radnu površinu.

Na zagrejanom ulju izdinstati crveni luk i mleveno meso, posoliti, pobiberiti i začiniti origanom, mlevenim đumbirom i majčinom dušicom.

Testo razviti na tanji list i čašom vaditi krugove. Na sredinu svakog kruga staviti malo nadeva od mesa. Premazati belancetom ivice testa, skupiti prema sredini, stisnuti i napraviti lopticu.

Loptice kuvati u ključaloj vodi, dok ne isplivaju na površinu. Gotove loptice vaditi francuskom kašikom i ocediti. 

Servirati i posuti prezlom proprženom na malo ulja.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 75 g

Energetska vrednost porcije - 150 kcal

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 17 %

Masti - 2 g

Masti (%) - 11 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 36 mg

Ugljeni hidrati - 26 g

Ugljeni hidrati (%) - 72 %

Natrijum - 40 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 37.5 g

Energetska vrednost porcije - 75 kcal

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 8.5 %

Masti - 1 g

Masti (%) - 5.5 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 18 mg

Ugljeni hidrati - 13 g

Ugljeni hidrati (%) - 36 %

Natrijum - 20 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

30

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Testo:
    • 1 kg pšeničnog brašna
    • 3 jajeta
    • 1 žumance
    • 500 ml vode
  • Fil:
    • 300 g mlevenog junećeg mesa
    • 200 g crnog luka
    • so,
    • biber
    • origano
    • majčina dušica
    • đumbir
    • 1 kašika ulja
    • 1 belance