Toggle Navigation

 

Meso u testu

Iako su najkvalitetniji delovi govedine ujedno i najukusniji i najmekši, za mleveno meso ne morate birati najbolje delove: biftek, but ili meso rebara. I od jeftinijih delova može se dobiti jednako ukusno u fino jelo, ali je potrebna nešto duža termička obrada.

Priprema

Umesiti testo od brašna, margarina, žumanaca, vode i soli. Razviti oklagijom na radnoj površini, tako da list bude veći od kalupa, da bi se posle testo preklopilo.

Sitno iseckan crni luk propržiti na ulju, dodati meso, iseckanu slaninu i nastaviti sa dinstanjem. Pred kraj preliti biljnom pavlakom, dodati prezlu i začiniti.

Sipati nadev preko testa, preklopiti sa viškom testa, izbosti viljuškom na par mesta i staviti da se peče u zagrejanu rernu na 200*C, oko 30 minuta.

Pitu iseći i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 110 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Natrijum - 277 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 45 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 64 mg

Belančevine - 13 g

Belančevine (%) - 19 %

Ugljeni hidrati - 25 g

Ugljeni hidrati (%) - 36 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 55 g

Energetska vrednost porcije - 140 kcal

Natrijum - 138.5 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 22.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 32 mg

Belančevine - 6.5 g

Belančevine (%) - 9.5 %

Ugljeni hidrati - 12.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 18 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

15

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Testo:
    • 400 g brašna
    • 125 g margarina
    • 180 ml vode
    • so
    • 2 žumanca
  • Nadev:
    • 600 g mlevenog junećeg mesa
    • 60 g dimljene slanine
    • 1 glavica crnog luka
    • 2 kašike ulja
    • 50 g prezle
    • so
    • biber
    • muskatni oraščić
    • 125 ml pavlake za kuvanje