Toggle Navigation

 

Frape od jagoda

Jagode su odličan izvor folne kiseline, vitamina C, a sadrže i fenole koji uz antioksidanse smanjuju rizik od karcinoma i srčanih bolesti. Uz to, jagode su dobar izvor dijetnih vlakana, koja deluju blagotvorno na organe za varenje, snižavaju nivo šećera i holesterola u krvi.

Plativoo
Priprema

Jagode dobro oprati, posušiti, iseći na kockice i staviti u blender.

Dodati vanil-šećer, mleko i led i izmiksati frape.

Sipati u duboku čašu, dekorisati jagodama i poslužiti hladno.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 500 g

Energetska vrednost porcije - 380 kcal

Natrijum - 153 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 8 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 10 mg

Belančevine - 11 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 77 g

Ugljeni hidrati (%) - 80 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 250 g

Energetska vrednost porcije - 190 kcal

Natrijum - 76.5 mg

Masti - 2 g

Masti (%) - 4 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 5 mg

Belančevine - 5.5 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 38.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 40 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

1

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 250 ml mleka
    • 200 g jagoda
    • 1 vanil-šecer
    • izmrvljeni led
Ključne reči:
mleko jagode vanil šećer