Toggle Navigation

 

Jogurt od borovnice

Borovnice i ovsene žitarice koji se nalaze u sastavu ove poslastice doneće organizmu značajne količine dijetnih vlakana. Borovnice sadrže pektin koji je rastvorljiv u vodi i deluje blagotvorno na metabolizam holesterola, a ovsene pahuljice sadrže kako rastvorljiva, tako i nerastvorljiva dijetna vlakna.

Plativoo
Priprema

U blender staviti jogurt, mleko i med. Lagano mutiti, a zatim dodati borovnice i pahuljice. Penasto umutiti jogurt, ostaviti da odstoji dok pahuljice ne omekšaju, pa razliti u čaše. Ukrasiti po želji. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 270 g

Energetska vrednost porcije - 200 kcal

Natrijum - 85 mg

Masti - 1 g

Masti (%) - 6 %

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 9 g

Belančevine (%) - 16 %

Ugljeni hidrati - 44 g

Ugljeni hidrati (%) - 78 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 135 g

Energetska vrednost porcije - 100 kcal

Natrijum - 42.5 mg

Masti - 0.5 g

Masti (%) - 3 %

Holesterol - 0.5 mg

Belančevine - 4.5 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 22 g

Ugljeni hidrati (%) - 39 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g borovnica
    • 400 ml jogurta
    • 100 ml mleka
    • 40 g meda
    • 50 g ovsenih pahuljica
Ključne reči:
borovnice jogurt mleko med