Toggle Navigation

 

Medaljoni sa jabukama i borovnicama

Upotreba džema uz meso nije novina. Novo je jedino to što se danas mogu kupiti tzv. ”light” džemovi koji se prave bez konzervansa i aditiva, imaju i do 30% nižu energetsku vrednost, a slast dobijaju, pre svega, od voća od koga su pripremljeni.

Plativoo
Priprema

Borovnice i šećer kratko prokuvati, pa ocediti i sačuvati tečnost. Svinjski file iseći na medaljone, posuti dodatkom za jelo, uvaljati u brašno i ispeći na polovini maslaca. Drugu polovinu maslaca ugrejati i dodati jabuke narezane na kriške. Kada jabuke budu gotove, posuti ih cimetom. Medaljone izvaditi na tanjir, pa u posudu u kojoj su se pekli uliti sok od borovnice, dodati džem i borovnice. Jabuke poređati oko medaljona i preliti saftom od borovnica. Medaljone poslužiti uz krišku ražanog hleba.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 385 g

Energetska vrednost porcije - 565 kcal

Natrijum - 1120 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 31 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 90 mg

Belančevine - 29 g

Belančevine (%) - 20 %

Ugljeni hidrati - 72 g

Ugljeni hidrati (%) - 49 %

Vlakna - 11 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 192.5 g

Energetska vrednost porcije - 282.5 kcal

Natrijum - 560 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 15.5 %

Zasićene masti - 4.5 g

Holesterol - 45 mg

Belančevine - 14.5 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 36 g

Ugljeni hidrati (%) - 24.5 %

Vlakna - 5.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g svinjskog filea
    • 150 g borovnica
    • 1 kašika džema od borovnice
    • 400 g jabuka
    • cimet
    • 40 g maslaca
    • 15 g brašna
    • so
    • dodatak jelima
    • 20 g šećera
    • 400 g ražanog hleba