Toggle Navigation

 

Napitak od cvekle

Cvekla sadrži određenu količinu kobalta koji učestvuje u stvaranju vitamina B12. Vitamin B12 učestvuje u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, a njegov nedostatak može dovesti do jedne vrste anemije. Upravo je to razlog zašto je cvekla jedan od najboljih prirodnih lekova za lečenje anemije.

Priprema

Jabuku, cveklu i krušku oljuštiti, odstraniti koštice i iseći na manje komade. šargarepu očistiti i iseckati na listiće. Voće i povrće staviti u blender i dobro izmiksati. Uliti sok od jabuke i promešati. Sipati napitak u čašu, prohladiti, ukrasiti stabljikom celera i poslužiti.

 

Ovaj napitak od cvekle je izuzetno bogat ugljenim hidratima i dijetnim vlaknima. Međutim, kako je udeo ugljenih hidrata u energetskoj vrednosti poslastice 95 % nije pogodan za osobe sa šećernom bolešću.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 550 g

Energetska vrednost porcije - 330 kcal

Natrijum - 90 mg

Masti - 1 g

Masti (%) - 2 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 82 g

Ugljeni hidrati (%) - 95 %

Vlakna - 12 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 275 g

Energetska vrednost porcije - 165 kcal

Natrijum - 45 mg

Masti - 0.5 g

Masti (%) - 1 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 1.5 %

Ugljeni hidrati - 41 g

Ugljeni hidrati (%) - 47.5 %

Vlakna - 6 g

Broj osoba

1

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 1 jabuka
    • 1 cvekla
    • 1 kruška
    • 1 šargarepa
    • 250 ml soka od jabuke
    • stabljika celera