Toggle Navigation

 

Rikota kruške

Rikota je svež, kremast, niskokalorični sir, blago slatkastog ukusa i snežno bele boje, koji se dobija od surutke. U osnovnoj varijanti, podseća na „švapski“ sir, mada je znatno laganiji, jer u svom sastavu ima samo oko 5% masnoće. Rikota predstavlja vrhunski zalogaj uz minimalan broj kalorija.

Priprema

Kruške oljuštiti, odstraniti semenke i skuvati u belom vinu i vodi 10-ak minuta. Pomešati rikotu, gorgonzolu, sok od pomorandže i biber. Kruške napuniti smesom od sira, a ostatkom smese ih premazati. Bademe usitniti, ispeći na suvom tiganju i posuti po kruškama. Rikota kruške servirati na kriške pomorandže
Da biste bili sigurni da je gorgonzola sveža i bezbedna za ishranu, osim što ćete proveriti rok upotrebe, proverite da li postoje jasno definisane vertikalne crte intenzivno zelene boje. Ako postoje plesni neke druge boje na površini i u vidu fleka, sir više nije jestiv.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 355 g

Energetska vrednost porcije - 340 kcal

Natrijum - 225 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 31 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 21 mg

Belančevine - 10 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 42 g

Ugljeni hidrati (%) - 57 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 177.5 g

Energetska vrednost porcije - 170 kcal

Natrijum - 112.5 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 15.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 10.5 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 28.5 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 4 kruške
    • 200 ml belog vina
    • 150 g sira rikota
    • 50 g gorgonzola sira
    • biber
    • 40 g badema
    • 3 kašike soka od pomorandže
    • 100 g pomorandže