Toggle Navigation

 

Pir rolat

Kesten je namirnica karakterističnog mirisa i blagog slatkastog ukusa sa širokom primenom u kulinarstvu, a naročito u poslastičarstvu. Plodovi kestena u 100 g imaju oko 195 kcal, sadrže visok procenat ugljenih hidrata, od čega najviše skroba i malu količinu masti.

Priprema

Izmiksati kesten pire sa mlekom i vanil-šećerom.

Margarin umutiti u činiji, dodati umućen kesten pire i rum.

Kruške oljuštiti i iseći na manje komade. Sjediniti kruške i kesten pire, a zatim preručiti u kalup i ostaviti da se stegne.

Pripremiti glazuru od rastopljene čokolade sa margarinom i šećerom u prahu.

Rolat izvaditi iz kalupa, preliti glazurom i prohladiti.

Iseći na manju parčad i servirati.

 

Ova poslastica se odlikuje tzv. „praznim kalorijama“ jer sadrži veliku količinu masnoća i ugljenih hidrata, a veoma malo hranljivih i zaštitnih materija.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 180 kcal

Natrijum - 75 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 51 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 22 g

Ugljeni hidrati (%) - 46 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 90 kcal

Natrijum - 37.5 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 25.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 0.5 mg

Belančevine - 0.5 g

Belančevine (%) - 1.5 %

Ugljeni hidrati - 11 g

Ugljeni hidrati (%) - 23 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Ostali sastojci:
    • 600 g kesten pirea
    • 200 ml obranog mleka
    • vanil-šecer
    • 1 kašicica ruma
    • 4 kruške
    • 200 g margarina
  • Glazura:
    • 100 g čokolade
    • 40 g margarina
    • 60 g šećera u prahu