Toggle Navigation

 

Ledeni krem od kestena

Kesten je veoma hranljiva namirnica, ali i lekovita biljka od koje se pripremaju razni specijaliteti, naročito poslastice. Ko još nije probao kesten pire sa šlagom?

Priprema

Izmešati 3 žumanceta sa šećerom.

Dodati obrano mleko i mešati na pari dok ne postane gusto.

Ohladiti i sjediniti sa kesten pireom, mlevenim bademima, maraskino likerom, sirom od obranog mleka, ulupanom biljnom pavlakom i rastopljenim želatinom.

Kalup od pudinga zaliti hladnom vodom, sipati smesu, poravnati i ostaviti na ledu 2-3 sata.

Kad se ohladi, istresti na tanjir i ukrasiti.

 

Plodovi kestena u 100 g imaju oko 195 kcal, imaju visok sadržaj ugljenih hidrata, od čega najviše skroba i malu količinu masti. Kesten je bogat mineralima: kalijumom, kalcijumom, fosforom, dok od vitamina ima samo malo vitamina B.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 90 g

Energetska vrednost porcije - 215 kcal

Natrijum - 55 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 53 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 54 mg

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 17 g

Ugljeni hidrati (%) - 33 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 45 g

Energetska vrednost porcije - 107.5 kcal

Natrijum - 27.5 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 26.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 27 mg

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 8.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 16.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 3 jajeta
    • 120 g šećera
    • 200 ml obranog mleka
    • 120 g kesten pirea
    • 50 g badema
    • 30 ml maraskino likera
    • 100 g sira od obranog mleka
    • 300 ml biljne pavlake
Ključne reči:
kesten pire badem