Toggle Navigation

 

Napitak sa crnim ribizlama

Ribizle su mali, okrugli plodovi sa prozračnom sjajnom kožicom unutar koje se nalazi sočna pulpa sa nekoliko jestivih semenki. Mogu biti crvene, bele ili crne, a ukus im može varirati od blagog do izrazito kiselog i oporog. Pogodne su za pravljenje sokova, džemova i želea.

Priprema

U blender sipati kefir, dodati ribizle, sok od višnje i med. Dobro izmiksati, sipati u čašu, prohladiti i ukrasiti svežom mentom.

Ova poslastica, osim što sadrži znatnu količinu dijetnih vlakana, sadrži i vitamine i minerale poreklom iz ribizle. Ribizle su bobice prijatnog kiselkastog ukusa, čija energetska vrednost na 100 g iznosi oko 56 kcal. Sadrže i znatan broj minerala poput kalijuma, natrijuma, kalcijuma, gvožđa, kao i vitamine C i K.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 470 g

Energetska vrednost porcije - 305 kcal

Natrijum - 73 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 15 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 61 g

Ugljeni hidrati (%) - 78 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 235 g

Energetska vrednost porcije - 152.5 kcal

Natrijum - 36.5 mg

Masti - 2.5 g

Masti (%) - 7.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 7.5 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 30.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 39 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 150 g kefira
    • 200 g crnih ribizli
    • 100 ml soka od višnje
    • 1 kašika meda
    • sveža menta