Toggle Navigation

 

Tirolska lisnata pita sa višnjama

Vodite računa da lisnato testo samo rastanjite oklagijom, a nikako ga ne mesite rukama, jer ćete dobiti neupotrebljivu masu testa koje se neće razlistati prilikom pečenja. Kolači napravljeni od lisnatog testa peku se u tepsiji koja je samo isprana hladnom vodom i ne treba je mastiti ili posipati brašnom.

Priprema

Lisnato testo razvući oklagijom, sredinu posuti prezlom, preko staviti višnje, pošećeriti, posuti cimetom i ponovo prezlama.

Preklopiti testo sa obe strane, premazati jajetom i peći na 200*C, 25 minuta, dok ne porumeni.

Izvaditi iz rerne, ohladiti, iseći na parčad i servirati.

 

Nadev se u receptu može učiniti lakšim i manje kaloričnim upotrebom nekalorijskog zaslađivača čime poslastica postaje prihvatljivija i za osobe sa šećernom bolesti. Veličinu porcije je potrebno uskladiti sa energatskim potrebama.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 85 g

Energetska vrednost porcije - 240 kcal

Natrijum - 215 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 44 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 20 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 30 g

Ugljeni hidrati (%) - 48 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 42.5 g

Energetska vrednost porcije - 120 kcal

Natrijum - 107.5 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 10 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 15 g

Ugljeni hidrati (%) - 24 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

12

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g lisnatog testa
    • 400 g višanja
    • 100 g šećera
    • malo cimeta
    • 1 jaje
    • 50 g prezle