Toggle Navigation

 

Osvežavajući jogurt od jagoda

Sladoled se spravlja od mleka ili pavlake, dodataka koji mu daju aromu i zaslađivača, najčešće šećera. Zbog visokog sadržaja mlečne masti, osim klasičnog sladoleda, danas se sve češće prave i poslastice na bazi smrznutog jogurta ili voćnog soka koje imaju znatno nižu energetsku vrednost.

Priprema

Izmiksirati jagode u blenderu. Dodati šećer, jogurt, mleko i sladoled. Miksirati dok se si sastojci ne sjedine. Razliti napitak u čaše i ukrasiti jagodama.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 220 kcal

Natrijum - 99 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 29 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 35 g

Ugljeni hidrati (%) - 61 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 110 kcal

Natrijum - 49.5 mg

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 14.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 14.5 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 17.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 30.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 200 g jagoda
    • 180 g jogurta
    • 125 ml mleka
    • 45 g šećera
    • 250 g sladoleda od vanile
    • 4 kesica vanil šećera
Ključne reči:
jagode jogurt mleko šecer