Toggle Navigation

 

Šejk od šargarepe i ananasa

Ananas potiče iz južnog Brazila i Paragvaja. Kolumbo ga je doneo u Evropu 1493. godine, odakle se proširio u sve delove sveta. Bio je sastavni deo tovara svih moreplovaca, jer ih je štitio od skorbuta, bolesti nedostatka vitamina C. Ime je dobio po španskom nazivu za šišarku, pinja, na koju podseća plod ananasa.

Plativoo
Priprema

šargarepu iseći na listiće. Limun oguliti i iseći na manje komade. U blender staviti listiće šargarepe, limun i dobro izmiksati. Uliti mleko, sok od ananasa i dodati med. Mutiti dok se masa ne ujednači, sipati u čašu i ukrasiti. Služiti dobro ohlađeno.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 450 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Natrijum - 125 mg

Masti - 2 g

Masti (%) - 7 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 4 mg

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 65 g

Ugljeni hidrati (%) - 84 %

Vlakna - 11 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 225 g

Energetska vrednost porcije - 140 kcal

Natrijum - 62.5 mg

Masti - 1 g

Masti (%) - 3.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 2 mg

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 4.5 %

Ugljeni hidrati - 32.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 42 %

Vlakna - 5.5 g

Broj osoba

1

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 100 g ananasa
    • 1 limun
    • 2 šargarepe
    • 1 kašika meda
    • 100 ml mleka
Ključne reči:
ananas limun šargarepa med