Toggle Navigation

 

Topla bela čokolada

Bela čokolada je proizvod koji se pravi od kakao putera, šećera i mleka, bez kakao mase i po ukusu veoma malo podseća na tamnu čokoladu. Kakao puter je u svežem stanju žućkasto-bela masa, koja pri dužem stajanju pobeli, ugodnog je mirisa i ima aromu kakaa.

Priprema

Uzdužno preseći štapić vanile i izvaditi seme.

U šerpu sipati mleko, staviti seme i štapić vanile i štapić cimeta i kuvati dok ne provri. Ohladiti i ostaviti oko 20 minuta da mleko preuzme mirise začina, a zatim procediti.

Mleko ponovo zagrejati, dodati belu čokoladu i rastopiti uz stalno mešanje.

Servirati toplu belu čokoladu i dekorisati umućenom slatkom pavlakom i mrvicama od čokolade.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 300 g

Energetska vrednost porcije - 360 kcal

Natrijum - 179 mg

Masti - 21 g

Masti (%) - 57 %

Zasićene masti - 24 g

Holesterol - 39 mg

Belančevine - 12 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 37 g

Ugljeni hidrati (%) - 32 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 150 g

Energetska vrednost porcije - 180 kcal

Natrijum - 89.5 mg

Masti - 10.5 g

Masti (%) - 28.5 %

Zasićene masti - 12 g

Holesterol - 19.5 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 5.5 %

Ugljeni hidrati - 18.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 16 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

2

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 ml mleka
    • 60 g bele čokolade
    • 1 štapić vanile
    • 1 štapić cimeta