Toggle Navigation

 

Dukati od sušenih kajsija

Plod kajsije sadrži znatne količine vitamina A, koji je važan antioksidant i aktivan zaštitnik od degenerativnih poremećaja. Sadrži i vitamine B grupe, vitamin C, kalcijum, fosfor i kalijum. Sve hranljive materije se sušenjem višestruko koncentruju.

Priprema

Popariti kajsije, poklopiti ih i ostaviti da odstoje dva-tri sata. Zatim ih ocediti i samleti. Kašu od kajsija pomešati sa 200 g kokosa, pa još jednom samleti. U smesu kokosa i kajsija umešati sok od limuna i šećer u prahu. Masu oblikovati u rolat, pa iseći na kolutove. Svaki komad uvaljati u ostatak kokosa i servirati na tanjir.

Kokosovo brašno se najčešće upotrebljava za pripremu poslastica, sitnih kolača i torti, ali se vrlo dobro slaže i sa egzotično začinjenim slanim jelima.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 190 kcal

Natrijum - 10 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 50 %

Zasićene masti - 10 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 22 g

Ugljeni hidrati (%) - 47 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 25 g

Energetska vrednost porcije - 95 kcal

Natrijum - 5 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 1.5 %

Ugljeni hidrati - 11 g

Ugljeni hidrati (%) - 23.5 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

30

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 200 g sušenih kajsija
    • 250 g kokosa
    • sok od jednog limuna
    • 200 g šećera u prahu