Toggle Navigation

 

Jogurt kuglof

Nemojte pojesti više od 3 jaja nedeljno. Ne postoje ograničenja za belanca, zato što se holesterol nalazi u žumancetu. Jedno veće kokošije jaje u sastavu žumanceta ima oko 200 mg holesterola. Ako ste zdravi, ukupan dnevni unos holesterola ne treba da bude veći od 300 mg. Za osobe sa povećanim vrednostima holesterola u krvi, dnevni unos se ograničava na 200 mg.

Plativoo
Priprema

Belanca umutiti u čvrst sneg. Umutiti puter sa šećerom, dodati jogurt i jedno po jedno žumance, brašno i umutiti. U umućenu smesu dodati umućena belanca, lagano umešati varjačom i sjediniti sastojke. Kalup za kuglof dobro premazati puterom, posuti prezlom, a zatim razliti smesu. Kuglof peći oko 40 minuta u rerni zagrejanoj na 180°C. Pečeni kuglof ohladiti pa tek onda izvaditi iz kalupa. Jogurt kuglof dekorisati po želji - posuti šećerom u prahu ili bobičastim voćem.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 55 g

Energetska vrednost porcije - 170 kcal

Natrijum - 59 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 38 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 61 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 24 g

Ugljeni hidrati (%) - 55 %

Vlakna - 0 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 27.5 g

Energetska vrednost porcije - 85 kcal

Natrijum - 29.5 mg

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 30.5 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 12 g

Ugljeni hidrati (%) - 27.5 %

Vlakna - 0 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

90 min.

Sastojci

    • 150 g putera
    • 250 g šećera
    • 250 g brašna
    • 250 ml jogurta
    • 4 jaja
Ključne reči:
jogurt jaja brašno puter