Toggle Navigation

 

Marcipan kuglice sa kandiranim voćem

Marcipan se najčešće pravi od badema pa je zato dobar izvor proteina, a ne sadrži holesterol. Ipak ova poslatica ima dosta šećera, pa dijabetičari treba da budu oprezni.

Priprema

Zamesiti marcipan sa šećerom u prahu i rumom. Od dobijene mase praviti kuglice i u svaku staviti kocku kandiranog voća. Kuglice uvaljati u kakao i servirati.

Marcipan je poznata poslastica. To je meka masa, laka za oblikovanje, čiji kvalitet zavisi od procenta badema koji sadrži. što više ima badema u marcipanu, veća mu je i cena. Najčešće ima oko 50-60% badema.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 40 g

Energetska vrednost porcije - 170 kcal

Natrijum - 10 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 35 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 24 g

Ugljeni hidrati (%) - 58 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 20 g

Energetska vrednost porcije - 85 kcal

Natrijum - 5 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 17.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 12 g

Ugljeni hidrati (%) - 29 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 250 g sirovog marcipana
    • 80 g šećera u prahu
    • 50 g kandiranog voća
    • 20 g kakao praha