Toggle Navigation

 

Posna rum torta

Badem uglavniom svrstamavo u grupu orašastih plodova, međutim, on je zapravo član grupe koštunjavog voća. Zbog tog svojstva je blizak srodnik šljive, višnje, kajsije i breskve.

Plativoo
Priprema

Umutiti sastojke za koru i ispeći tri kore u rerni zagrejanoj na 180*C.

Ušpinovati šećer sa vodom, dodati rum i mlevene orahe i promešati fil.

Filovati kore ohlađenim filom i šećerom u prahu dekorisati tortu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 90 g

Energetska vrednost porcije - 310 kcal

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 5 %

Masti - 13 g

Masti (%) - 36 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 45 g

Ugljeni hidrati (%) - 59 %

Natrijum - 33 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 45 g

Energetska vrednost porcije - 155 kcal

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 2.5 %

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 22.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 29.5 %

Natrijum - 16.5 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

24

Vreme pripreme

50 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 500 g šećera
    • 2 g sode bikarbone
    • 100 ml ulja
    • 450 ml mineralne vode
    • rendana kora jednog limuna
    • 350 g brašna
    • 1 kašika kakaa
    • 100 g mlevenih badema
  • Fil:
    • 100 ml ruma
    • 100 ml vode
    • 250 g šećera
    • 250 g mlevenih oraha