Toggle Navigation

 

Šapice

Svinjska mast je već duže vreme na lošem glasu i skoro u potpunosti je izbačena kao sastojak u kulinarstvu. U novije vreme pojačale su se rasprave da bi svinjska mast mogla biti puno zdravija nego neke biljne masti (kao što su hidrogenizovana biljna ulja) za koje je dokazano da su veoma štetne za krvne sudove.

Plativoo
Priprema

U činiju staviti mast, šećer, mlevene orahe, mleko i prašak za pecivo. Promešati sastojke i dodati brašna koliko je potrebno da se umesi ne previše meko testo, koje se mora odvajati od ruku kad je gotovo.

Modlice premazati sa malo masti, napuniti testom i peći u rerni na 140*C.

Pečene šapice pažljivo izvaditi iz modlica, uvaljati u šećer u prahu i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 25 g

Energetska vrednost porcije - 140 kcal

Natrijum - 23 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 57 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 7 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 14 g

Ugljeni hidrati (%) - 40 %

Vlakna - 0 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 12.5 g

Energetska vrednost porcije - 70 kcal

Natrijum - 11.5 mg

Masti - 4.5 g

Masti (%) - 28.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 3.5 mg

Belančevine - 0.5 g

Belančevine (%) - 1.5 %

Ugljeni hidrati - 7 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 0 g

Broj osoba

30

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g svinjske masti
    • 50 ml mleka
    • 180 g šećera
    • praška za pecivo
    • brašna
    • 150 g mlevenih oraha