Toggle Navigation

 

Šareni kuglof

Limun pre upotrebe dobro operite i istrljajte vlažnom krpom, a prilikom rendanja, koristite samo gornji sloj kore pazeći da ne dođete do belog dela koji je izuzetno gorak i može pokvariti ukus poslastice.

Plativoo
Priprema

Penasto umutiti belanca, dodati šećer i vanil-šećer i na kraju žumanca. Dobro umutiti i dodati ulje i kiselo mleko. U umućenu smesu dodati brašno, prašak za pecivo i koru od limuna. Smesu dobro promešati. Kalup za kuglof premazati uljem i posuti brašnom, a zatim izliti polovinu smese. U ostatak smese dodati kakao, promešati i preliti preko prve smese u kalupu. Lagano izmešati smesu viljuškom (da bi se sastojci pomešali i kuglof bio dvobojan) i staviti da se peče u hladnu rernu. Kuglof peći na 200°C oko pola sata. Gotov kuglof prevrnuti iz kalupa, iseći na komade i posuti šećerom u prahu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 70 g

Energetska vrednost porcije - 185 kcal

Natrijum - 80 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 43 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 34 g

Ugljeni hidrati (%) - 72 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 35 g

Energetska vrednost porcije - 92.5 kcal

Natrijum - 40 mg

Masti - 2 g

Masti (%) - 9 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 21.5 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 17 g

Ugljeni hidrati (%) - 36 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

45 min.

Sastojci

    • 4 jaja
    • 1 čaša kiselog mleka
    • 1 prašak za pecivo
    • rendana kora 1 limuna
    • 3 kašike kakaa
    • 225 g šećera
    • 250 g brašna
    • 100 ml ulja
    • 1 vanil šećer