Toggle Navigation

 

Lešnik kocke

Osušeni plod lešnika ima visoku energetsku, ali i hranljivu vrednost, jer 100 g suvog lešnika ima oko 700 kcal i velike količine vitamina E i dobrih masnoća. Prema piramidi pravilne ishrane, lešnik se zbog svojih kvaliteta i hranljive vrednosti nalazi u grupi mesa i zamena za meso.

Priprema

Razdvojiti žumanca od belanca. Umutiti žumanca sa šećerom, dodati brašno, sok, prašak za pecivo, iseckane lešnike i rendanu čokoladu. Belanca posebno umutiti i uz mešanje pažljivo dodati u smesu od žumanaca. Sipati u nauljen i pobrašnjen kalup, a zatim peći u zagrejanoj rerni na 190 *C, oko 25 minuta. Umutiti slatku pavlaku sa pulpom od izmiksanih pomorandži i premazati ohlađenu koru. Iseći na kocke i svaku ukrasiti celim lešnikom.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 70 g

Energetska vrednost porcije - 140 kcal

Natrijum - 110 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 44 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 57 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 18 g

Ugljeni hidrati (%) - 48 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba - 0

Broj osoba - 0

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 35 g

Energetska vrednost porcije - 70 kcal

Natrijum - 55 mg

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 28.5 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 9 g

Ugljeni hidrati (%) - 24 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba - 0

Broj osoba - 0

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 4 jaja
    • 100 g šećera
    • 4 kašike brašna
    • 1 kašicica praška za pecivo
    • 1 kašika soka od pomorandže
    • 100 g rendane čokolade
    • 250 ml slatke pavlake
    • 2 izmiksane pomorandže