Toggle Navigation

 

Spomine štanglice

U klasičnom kulinarstvu, najviše se koristi pekmez napravljen od kajsija koji ima bogat i plemenit ukus, divnu boju i opojan miris. Međutim, često se zbog nešto tečnije konzistencije, umesto pekmeza od kajsija, može koristi i pekmez od bresaka.

Priprema

Umesiti sastojke za prvu koru, razvući je oklagijom i staviti na dno tepsije.

Koru premazati džemom, a zatim staviti smesu od oraha, grožđica i šećera.

Preliti sa malo mleka smesu.

Umutiti sastojke za drugu koru i preklopiti kolač.

Kolač peći u rerni zagrejanoj na 200°C dok ne porumeni.

Ohladiti, iseći na štangle, posuti šećerom u prahu i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 320 kcal

Natrijum - 37 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 11 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 64 g

Ugljeni hidrati (%) - 80 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 160 kcal

Natrijum - 18.5 mg

Masti - 2.5 g

Masti (%) - 7.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 5.5 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 2.5 %

Ugljeni hidrati - 32 g

Ugljeni hidrati (%) - 40 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

40

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 1 jaje
    • 150 g masti
    • 150 g šećera
    • 250 g brašna
    • 5 g praška za pecivo
    • narendana limunova kora
  • Nadev:
    • 150 g šećera
    • 200 g mevenih oraha
    • 200 g suvog grožda
    • malo mleka
    • 200 g džema od kajsija
  • Kora:
    • 3 jaja
    • 6 kašika brašna
    • 5 kašika mleka
    • 5 kašika ulja
    • 5 kašika šećera