Toggle Navigation

 

Sufle sa pijanim brusnicama

Brusnica je postala veoma popularna. Kako kao lekovita i moćna biljka, tako i u pripremi raznih poslastia, deserata, sladoleda, čajeva... Postoje podaci da su brusnicu kao lek i namirnicu koristili još Indijanci.

Plativoo
Priprema

Brusnice 24 sata pre pripreme potopiti u rakiju i ostaviti da odstoje, a zatim ih ocediti.

Na pari rastopiti puter i crnu čokoladu, dodati slatku pavlaku i brašno, neprestano mešati i sjediniti.

Skloniti sa pare, dodati umućena jaja i pijane brusnice i promešati.

Smesu izliti u kalupe premazane puterom i posute mlevenim keksom i peći u rerni zagrejanoj na 270*C oko 5 minuta.

Sufle izvaditi iz kalupa, servirati na tanjir i poslužiti topao.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 360 kcal

Belančevine - 9 g

Belančevine (%) - 8 %

Masti - 22 g

Masti (%) - 58 %

Zasićene masti - 17 g

Holesterol - 130 mg

Ugljeni hidrati - 32 g

Ugljeni hidrati (%) - 34 %

Natrijum - 94 mg

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 180 kcal

Belančevine - 4.5 g

Belančevine (%) - 4 %

Masti - 11 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 8.5 g

Holesterol - 65 mg

Ugljeni hidrati - 16 g

Ugljeni hidrati (%) - 17 %

Natrijum - 47 mg

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

8

Vreme pripreme

25 min.

Sastojci

    • 100 g putera
    • 250 g crne čokolade za kuvanje
    • 150 g brusnice
    • 75 g pšeničnog brašna
    • 4 jaja
    • 100 ml slatke pavlake
Ključne reči:
brusnica crna čokolada puter jaje