Toggle Navigation

 

Kozji sir sa slatkim sosom

Smatra se da su kozje mleko i proizvodi od njega zdravstveno bolji proizvod od drugih vrsta. Jačaju imunitet, značajni su za obnovu i izgradnju kostiju, preporučuju se u prevenciji i terapiji oboljenja jetre, osteoporoze, povišenog holesterola i krvnog pritiska, upalnih procesa, te za poboljšanje rada bubrega. Domaći kozji sir proizvodi se u dva osnovna tipa: beli meki sir i polutvrdi sir.

Plativoo
Priprema

Suvo voće (suve kajsije, brusnice, suvo grožđe) potopiti u crveno vino i ostaviti da odstoji oko 20 minuta. Pavlaku za kuvanje sipati u šerpu i ostaviti da se zagreje. Suve kajsije sitno iseckati. Kozji sir iseći na tanje kriške, panirati u brašno i kratko zapeći na zagrejanom ulju. U pavlaku dodati suvo voće sa vinom, promešati i kuvati par minuta dok se sos ne zgusne. Kozji sir servirati na tanjir, preliti slatkim sosom od suvog voća i poslužiti. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 150 g

Energetska vrednost porcije - 195 kcal

Natrijum - 337 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 37 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 7 mg

Belančevine - 12 g

Belančevine (%) - 25 %

Ugljeni hidrati - 18 g

Ugljeni hidrati (%) - 38 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 75 g

Energetska vrednost porcije - 97.5 kcal

Natrijum - 168.5 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 18.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 3.5 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 12.5 %

Ugljeni hidrati - 9 g

Ugljeni hidrati (%) - 19 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g kozjeg sira
    • 2 kašike brašna
    • 1 kašika ulja
    • 10 g putera
    • 100 g suvog voća (kajsije, šljive smokve)
    • 30 ml crvenog vina
    • 200 ml pavlake za kuvanje