Toggle Navigation

 

Čorba od kelja

Kelj danas jede čitav svet. Stampot, holandsko nacionalno jelo, pravi se od kiselog kupusa, kelja, endivije, spanaća, soje i crnog luka. Ukoliko želite da u svoje šerpe unesete malo irskog duha, napravite kolkanon koji se obično služi za Noć veštica. Sastoji se od pire krompira mešanog sa keljom, a običajni ritual sličan je onom sa našim božićnim česnicama – u jelo se stavljaju sitni novčići kao nagrada onome ko ima najviše sreće pri podeli obroka. U zemljama Dalekog istoka, Kini, Tajvanu i Vijetnamu, kelj se pržen služi kao prilog uz govedinu.

Plativoo
Priprema

Sa kelja skinuti jedan veći list i ostaviti sa strane. Zagrejati ulje u šerpi, dodati iseckan crni i beli luk, kratko prodinstati i dodati isečen kelj i celer. Posoliti, pobiberiti, preliti bujonom i odgore staviti ceo list kelja. Kuvati oko 25 minuta dok povrće ne omekša. Izvaditi list kelja i staviti na dno tanjira za serviranje. Usitniti sastojke štapnim mikserom, i vratiti čorbu da proključa. Čorbu od kelja servirati i poslužiti toplu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 280 g

Energetska vrednost porcije - 220 kcal

Natrijum - 707 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 6 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 37 g

Ugljeni hidrati (%) - 62 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 140 g

Energetska vrednost porcije - 110 kcal

Natrijum - 353.5 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 12 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 3 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Ugljeni hidrati - 18.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 1 glavica kelja (oko 500 g)
    • 200 g celera
    • 800 ml bujona
    • 2 kašike ulja
    • 150 g crnog luka
    • 2 cena belog luka
    • so
    • biber
Ključne reči:
kelj celer crni luk beli luk biber so