Toggle Navigation

 

Čorba od povrća sa lanom

Lan je prirodni biljni izvor visokih koncentracija esencijalnih masnih kiselina (od čega je većina višestruko nezasićenih), dijetalnih vlakana, esencijalnih aminokiselina i brojnih drugih vrednih nutrijenata. Semenke lana sadrže vitamine B, C, E, fitosterole i minerale - kalcijum, selen, bakar, gvožđe, cink, natrijum, magnezijum, fosfor i kalijum. Lan sadrži linolnu (omega-6), oleinsku (omega-9) i palmitinsku masnu kiselinu, a više od polovine masnoća sadržanih u lanu, čini alfa linolenska kiselina (omega-3), što laneno seme čini najbogatijim biljnim izvorom omega-3 masnih kiselina (dvostruko većim od ribljeg ulja). Laneno ulje dostupno je kao tekuće ulje u bocama, kao i u kapsulama, radi jednostavnijeg uzimanja.

Priprema

Na zagrejanom lanenom ulju kratko prodinstati crni luk, dodati isečenu bundevu, krompir, celer i cvetiće karfiola. Posoliti, pobiberiti, preliti vodom i kuvati dok povrće ne omekša.

Usitniti povrće, začiniti turmarikom i ostaviti da čorba proključa.

Servirati čorbu, preliti lanenim uljem, posuti semenkama lana i krutonima i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 270 g

Energetska vrednost porcije - 255 kcal

Natrijum - 279 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 39 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 9 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 32 g

Ugljeni hidrati (%) - 48 %

Vlakna - 11 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 135 g

Energetska vrednost porcije - 127.5 kcal

Natrijum - 139.5 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 19.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 4.5 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Ugljeni hidrati - 16 g

Ugljeni hidrati (%) - 24 %

Vlakna - 5.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 100 g crnog luka
    • 250 g bundeve
    • 250 g karfiola
    • 250 g krompira
    • 150 g celera
    • turmarika
    • so
    • biber
    • semenke lana
    • 3 kašike lanenog ulja
    • 20 g krutona