Toggle Navigation

 

Grašak krem čorba

Danas se samo nekih 5% graška prodaje dok je svež, a najviše se konzerviše i zarmzava.

Priprema

Rastopiti puter, dodati brašno, upržiti i preliti bujonom.

Skuvati grašak, staviti u blender, preliti pavlakom za kuvanje, posuti mirođ„ijom i usitniti u pire.

Dodati u šerpu sa bujonom, začiniti i kuvati na laganoj vatri dok ne provri.

Tost iseći na kolutove, na svaki staviti po malo gorgonzole i kratko zapeći u zagrejanoj rerni.

Servirati grašak krem čorbu na tanjir, dodati krutone sa gorgonzolom i poslužiti toplo.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 220 g

Energetska vrednost porcije - 210 kcal

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 17 %

Masti - 11 g

Masti (%) - 47 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 20 mg

Ugljeni hidrati - 18 g

Ugljeni hidrati (%) - 36 %

Natrijum - 716 mg

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 110 g

Energetska vrednost porcije - 105 kcal

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 8.5 %

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 23.5 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 10 mg

Ugljeni hidrati - 9 g

Ugljeni hidrati (%) - 18 %

Natrijum - 358 mg

Vlakna - 2 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 20 g putera
    • 2 kašike brašna
    • 800 ml bujona
    • 350 g graška
    • 150 ml pavlake za kuvanje
    • mirodija
    • so,
    • biber
    • 4 kriške tosta
    • 100 g gorgonzole
Ključne reči:
puter brašno bujon grašak mirođija