Toggle Navigation

 

Gratinirane tortilje

Ko je probao, probaće ponovo.

Priprema

Šampinjone iseckati na listiće, a praziluk na kolutove. Na ulju prodinstati praziluk, dodati šampinjone, začiniti i dinstati dok ne ispari tečnost.

Pred kraj dodati hidrirane sojine ljuspice i promešati.

Zagrejati margarin, dodati brašno i upržiti uz stalno mešanje. Preliti mlekom, posuti muskatnim oraščićem, posoliti i kuvati bešamel dok se ne zgusne.

Tortilje filovati nadevom sa povrćem i sojinim ljuspicama, umotati i poređŒati u vatrostalnu činiju. Preliti bešamel sosom i posuti rendanim trapistom.

Gratinirati tortilje u rerni zagrejanoj na 200°C dok se sir ne rastopi.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 410 kcal

Belančevine - 28 g

Belančevine (%) - 24 %

Masti - 22 g

Masti (%) - 45 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 25 mg

Ugljeni hidrati - 34 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Natrijum - 491 mg

Vlakna - 12 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 205 kcal

Belančevine - 14 g

Belančevine (%) - 12 %

Masti - 11 g

Masti (%) - 22.5 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 12.5 mg

Ugljeni hidrati - 17 g

Ugljeni hidrati (%) - 15.5 %

Natrijum - 245.5 mg

Vlakna - 6 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Ostali sastojci:
    • 4 tortilje
    • 200 g šampinjona
    • 1 praziluk
    • 200 g hidriranih sojinih ljuspica
    • dodatak jelima
    • biber
    • 2 kašike ulja
    • 200 g trapista
  • Bešamel sos:
    • 80 g putera ili margarina
    • 2 kašike brašna
    • 400 ml mleka
    • muskatni oraščić
    • so,