Toggle Navigation

 

Kroketi od karfiola

Karfiol je kupusna biljka male energetske, a izuzetne hranljive vrednosti, koja blagotvorno deluje na zdravlje. U 100 g ima samo oko 25 kcal, ali zato, pravo bogatstvo u mineralima (kalijum, fosfor, magnezijum), vitaminima (vitamin C, folna kiselina) i nerastvorljivim dijetnim vlaknima.

Plativoo
Priprema

Bareni karfiol izgnječiti, dodati jaje, brašno, beli luk, posoliti i pobiberiti.

Po potrebi dodati još brašna da se smesa ne bi lepila.

Zagrejati ulje, a zatim kašikom vaditi smesu od karfiola i peći krokete u vrelom ulju.

Krokete procediti od viška masnoće na papirnim ubrusima.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 150 g

Energetska vrednost porcije - 100 kcal

Natrijum - 210 mg

Masti - 2 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 53 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 21 %

Ugljeni hidrati - 17 g

Ugljeni hidrati (%) - 65 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 75 g

Energetska vrednost porcije - 50 kcal

Natrijum - 105 mg

Masti - 1 g

Masti (%) - 7 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 26.5 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 10.5 %

Ugljeni hidrati - 8.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 32.5 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g barenog karfiola
    • 1 jaje
    • so
    • biber
    • 1 čen belog luka
    • 50 g brašna
    • ulje za prženje
Ključne reči:
karfiol jaje brašno beli luk