Toggle Navigation

 

Kroketi od mešanog povrća

Da bi kroketi bili vazdušastiji, masi možete dodati prstohvat praška za pecivo. Masnoću za prženje treba dobro zagrejati, kako se „pljeskavice“ tj kroketi ne bi lepili za tiganj. Kada su gotovi, pažljivo ih vadite i stavljajte na kuhinjski papir kako bi se upila sva preostala masnoća od prženja.

Plativoo
Priprema

Na malo ulja prodinstati sitno isečene pečurke, prohladiti ih i staviti u dublju činiju.

Dodati skuvano mešano povrće i izrendan kuvani krompir.

Povrće posoliti, pobiberiti, začiniti bosiljkom, dodati prezle, dobro izmešati, pa rukama formirati valjkaste krokete.

Krokete ispanirati u brašnu, jajima i prezli, pa ih na zagrejanom ulju lagano ispržiti sa svih strana.

Od jogurta i mirođije napraviti sos i staviti ga u činiju. Gotove krokete servirati na tanjir i poslužiti uz sos od mirođije.
 

 

Obrok male energetske vrednosti i idealno izbalansiranih hranljivih sastojaka. Obrok sadrži jaja i zato ima nešto veći sadržaj holesterola. Može biti namenjen zdravim osobama i laktoovovegetarijancima, dakle, umerenim vegetarijancima koji ne unose meso, ali u ishrani koriste jaja, mleko i mlečne proizvode.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 275 g

Energetska vrednost porcije - 350 kcal

Natrijum - 350 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 110 mg

Belančevine - 14 g

Belančevine (%) - 16 %

Ugljeni hidrati - 48 g

Ugljeni hidrati (%) - 55 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 137.5 g

Energetska vrednost porcije - 175 kcal

Natrijum - 175 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 14.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 55 mg

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 24 g

Ugljeni hidrati (%) - 27.5 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 100 g pečuraka
    • 350 g kuvanog krompira
    • 300 g kuvanog mešanog povrća
    • 80 g prezli
    • so
    • biber
    • bosiljak
    • 50 g brašna
    • 2 kašike ulja
    • 2 jaja
    • 200 ml jogurta od obranog mleka
    • mirođija