Toggle Navigation

 

Beli omlet sa pečurkama

Kako su jaja odličan izvor visokovrednih belančevina koje zadovoljavaju potrebu za svim esencijalnim aminokiselinama, osobama koje imaju povišene vrednosti masnoća u krvi često se preporučuje da kada koriste jaja, koriste belance, a da se unos žumanaca ograničava na 3 do četiri nedeljno.

Priprema

Na umereno zagrejanom ulju dinstati 10 minuta sitno isečene i začinjene pečurke.

Umutiti belanca, dodati ih u tiganj i pažljivo ispeći omlet.

Beli omlet sa pečurkama servirati na tanjir i poslužiti uz zelenu salatu prelivenu sokom od limuna, krišku ražanog hleba i čašu jogurta.

 

Za upotrebu jaja u bilo kom obliku izuzetno je važno da budu zdrava i sveža. Kada razbijate jaja, svako jaje prvo razbijte nad posebnom posudom i po potrebi razdvojte belance od žumanaca. Tek kada ste sigurni da jaje nije pokvareno, dodajte ga u posudu za mešanje.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 655 g

Energetska vrednost porcije - 470 kcal

Natrijum - 1000 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 12 mg

Belančevine - 25 g

Belančevine (%) - 21 %

Ugljeni hidrati - 68 g

Ugljeni hidrati (%) - 57 %

Vlakna - 12 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 327.5 g

Energetska vrednost porcije - 235 kcal

Natrijum - 500 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 11 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 6 mg

Belančevine - 12.5 g

Belančevine (%) - 10.5 %

Ugljeni hidrati - 34 g

Ugljeni hidrati (%) - 28.5 %

Vlakna - 6 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 8 belanaca
    • 300 g pečuraka
    • so
    • biber
    • 2 glavice zelene salate
    • 1 limun
    • 2 kašike ulja
    • 400 g ražanog hleba
    • 800 ml jogurta